Reklama
 
Blog | Michal Berg

Jak kauza valašských lvů změnila zákon

Málokdy se stane, aby konkrétní případ z Valašska byl na počátku změny zákona. Senát v pátek schválil novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Veřejně se diskutovalo zejména o zákazu klecových chovů slepic, zákazu drezúry v cirkusech a zpřísnění množíren psů. Novela zákona ale obsahuje i zpřísnění chovu zvířat, vyžadující zvláštní péči, jako jsou šelmy nebo medvědi.

Jedná se o reakci na známý případ ze Zděchova na Valašsku, kde měli dlouhodobě problém s místním chovatelem lvů. Zejména v tom, že lvi byli chovaní v přístřešku, který neměl stavební povolení. Když jej jako černou stavbu přijeli úředníci zbourat, museli odjet s nepořízenou, protože v kotci, který měli zbourat, byly lvi – Fufík a Ljůva.

Zákon nově nařizuje, že pro chov vybraných druhů zvířat je potřeba mít speciální povolení, které je možné získat například jen tehdy, bude-li mít chovatel příslušný kurz, a bude-li mít kolaudační rozhodnutí o tom, že má prostory, které jsou pro chov takových zvířat vhodné. Zakázáno je také rozmnožování takových šelem mimo ZOO.

Zákon také upravuje další věci, například zákaz volného venčení takových zvířat mimo prostory, ve kterých je možné je chovat – což je také reakce na srážku zděchovské lvice Ljůvy s cyklistou, ke které došlo v létě 2018 poté, co chovatel venčil lvici na vodítku.

V březnu 2019 jeden ze lvů svého chovatele napadl a usmrtil, přivolaná policie pak oba lvy zastřelila. Přestože je smrt člověka samozřejmě vždycky smutnou událostí, velká část obce si opravdu oddychla. A pokud je opravdu všechno zlé k něčemu dobré, tak může být památkou na zděchovského chovatele i jeho lvy i tento nový zákon, který by měl podobným situacím do budoucna předcházet.

Reklama