Reklama
 
Blog | Michal Berg

Pět důvodů, proč odstoupení Zelených z voleb nedává smysl

V českém mediálním prostoru se opakovaně objevuje výzva, aby Zelení ustoupili „demokratickým koalicím“ a v jakémsi vyšším zájmu doporučili svým voličům a voličkám, aby podpořili jednu z těchto koalic. Přestože Zelení nijak nerozporují nutnost odstranit vládu Andreje Babiše, v následujících bodech najdete vysvětlení, že daný krok by ke kýženému výsledku vůbec vést nemusel. A také, že za výsledek tzv. „demokratických koalic“ nejsou lidé, kteří budou hlasovat pro Zelené, nijak zodpovědni.

1) Hlasy nejsou nikde na světě k mání „jen tak“
Pokud o hlasy našich voličů má kdokoli zájem, měl v zásadě dvě možnosti: buď se dohodnout na spolupráci, nebo mít natolik dobrý program a kampaň v těch tématech, které jsou pro naše voliče důležité, a získat si je přirozeně. To první se nestalo – snaha o spolupráci na úrovni stran byla odmítnuta. Respektujeme, přejeme vše dobré a jdeme dál.

To druhé uvidíme po volbách, nicméně v hodnocení programů v oblasti životního prostředí, vzdělávání nebo například zastoupení žen vycházíme stále nejlépe. Opravdu nejsou strany s profesionálním aparátem schopny nabídnout v těchto oblastech něco lepšího, než malá, na dobrovolné práci založená strana?

2) Voliči a voličky Zelených jsou mnohem různorodější, než se zdá
Pokud bychom vůbec nekandidovali nebo dokonce z voleb odstoupili, není nikterak samozřejmé, že by naši voliči a voličky dali automaticky hlas někomu, koho bychom jim doporučili. Jednak by se k nim třeba ta informace na poslední chvíli vůbec nemusela dostat, jednak mají své vlastní priority, podle kterých se rozhodují. Je mezi nimi mnohem větší různorodost, než se může mnohým zdát. Jak dokazují nejen naše data, ale třeba i tento příspěvek v anketě Respektu (!), klidně jsou mezi nimi tací, kteří se rozhodují mezi Zelenými, Piráty a Přísahou.

3) Hlas Zelených jako informace, že jejich témata ostatní strany neřeší dostatečně
Pokud bychom nekandidovali, ostatní strany by se našim tématům musely věnovat ještě méně, než to dělají nyní. I tímto způsobem můžeme do jisté míry posouvat agendu veřejné debaty. Někteří lidé mohou například být zklamáni z toho, jak málo se klimatická, feministická nebo třeba lidskoprávní agenda u dalších stran objevuje, a hlas pro Zelené použijí jako nástroj či signál, aby se další strany těmto tématům více věnovali. Podrobněji to popisuje například tento článek jednoho z voličů Zelených Honzy Javorka Volím marketing. Pro někoho je to možná překvapivé, ale stále existují voliči, kteří volí na základě hodnot a programu, nikoli jen pragmatismu, který určuje současná situace. A chtějí volit hodnoty a program, které reprezentujeme my.

4) Peníze? Mnozí lidé už svou peněženkou hlasovali
Zdánlivě smysluplný argument, “poslat Zeleným stovku namísto hlasu” nedává matematicky příliš smysl. Pokud právě ten jeden hlas bude chybět například k výsledku 1.5 %, nedostaneme ani ty stokoruny za hlasy dalších desítek tisíc voličů. Tento hlas tak bude mít hodnotu cca 7.5 milionů Kč. Pokud bude tento jeden hlas chybět ke 3 %, bude mít hodnotu 24 milionů Kč (4 x roční příspěvek na činnost strany ve výši 6 milionů). Ale ze všeho nejdůležitější je tohle: v kampani jsme vyfundraisovali více než jeden milion Kč od našich příznivců. Ti nám takto v penězích vyjádřili důvěru, že v těchto volbách budeme hájit jejich zájmy a doslova svou peněženkou hlasovali o tom, že žádná jiná strana jejich zájmy nehájí tak, jak by si představovali. Jejich důvěru bychom zcela jistě ztratili. Jestli nás někdo ale přece jenom chce finančně podpořit a volit někoho jiného, může si nicméně v eshopu s naším merchem koupit mikinu Nevolím Zelené, případně poslat dar skrze dary.zeleni.cz.

5) Voliči nejsou zodpovědní za chování stran
V konečném důsledku ale odmítáme zploštění veřejné debaty na jediné téma, zejména v kontextu klimatické krize. Dobře to popisuje ve svém článku „Budu volit Zelené“ i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Jak jsme už několikrát poukázali, Petr Fiala jako lídr koalice SPOLU mluví například v oblasti klimatické politiky způsobem, který je nerozeznatelný od ANO. Případným doporučením volit tuto koalici by tak Zelení v zásadě popřeli vše, co v této (a nejen této) oblasti prosazují. Zbývá tedy koalice Pirátů a STAN. A zde pak stačí jako odpověď bod číslo 1 tohoto textu. Pokud se ti, pro které je odstranění Andreje Babiše primárním cílem těchto voleb, k němu na základě zvolené strategie nedostanou, zřejmě tato strategie nebyla vhodně zvolená. Za to ale Zelení v žádném případě nenesou žádnou zodpovědnost. A lidé, kteří je volí, už vůbec ne.

Reklama