Reklama
 
Blog | Michal Berg

Kde hledat informace o sochách a mozaikách ve veřejném prostoru

Náš veřejný prostor obsahuje mnoho menších či větších soch, plastik, mozaik nebo jiných menších památek. Některé jsou dobře známé, některé míjíme bez zájmu, některé i mizí. Je super, že existují projekty, které je systematicky mapují a taky přispívají k jejich záchraně. Pokud vás to zajímá, podívejte se na tyto weby a třeba tam najdete i sochu z vašeho sídliště.

 

http://mozaika.vscht.cz/ – mapuje mozaiky ve veřejném prostoru i technologie na jejich záchranu, není k nim ale příliš podrobných informací.
https://sochyamesta.cz/ – věnuje se všem typům objektů venku, má k nim často i velmi podrobnou dokumentaci a najdete tam i věc, které třeba z veřejného prostoru zmizely. Dobře se v něm hledá
www.vetrelciavolavky.cz/ – asi nejznámější projekt, který se k tématu objevil, obsahuje i mnoho článků k tématu, ale je tam jen malá část soch a špatně se v něm hledá.
➡ www.drobnepamatky.cz/ – věnuje se i jiným typům drobných památek, jako jsou nejrůznější kříže, kapličky a pamětní desky.

➡ https://www.pametni-desky-v-praze.cz – Katalog pamětních desek v Praze.

➡ Odkaz na google mapu – Mapa soch a reliéfů v Brně, pozůstatek projektu „I žárovka má sochu“
https://pametnidesky-in.webnode.cz/ – Pamětní desky a busty v pražských interiérech
http://krizkyavetrelci.plzne.cz – Křížky a vetřelci, katalog drobného umění na území Plzně
  Sídliště a zároveň galerie ve veřejném prostoru? Lesná! – Přehled památek na brněnském sídlišti Lesná
http://ostravskesochy.cz/ – Databáze soch a uměleckých děl ve veřejném prostoru v Ostravě
https://www.projektmozaiky.cz/ – Mapování nástěnného umění 50. – 80. let v Ústeckém kraji.
Na fotce níže vápencová socha Harmonie autorů Machaly a Coufala z roku 1981, která stojí na nádvoří obchodního střediska Kotovo ve vsetínské Rokytnici. Mimochodem, Kotovo je bývalé partnerské město Vsetína ve volgogradské oblasti v Rusku, ve kterém se na oplátku nachází sportovní areál se jménem ‚Vsetín‘.
Reklama