Reklama
 
Blog | Michal Berg

Lidé ve Zlínském kraji mají Ivo Valenty už plné zuby. Proč?

Ještě k senátním volbám a speciálně k Ivo Valentovi. Jeho porážka je dobrá zpráva a i když radovat se z něčích neúspěchů není nic extra, tohle je potřeba podtrhnout. Je myslím pro všechny dobrá zpráva, že si prostě v Česku senátní post nekoupíte ani tím, že v regionu doslova rozdáte miliony korun, ať už se svého, tak ze senátního platu. To není nic proti těm spolkům nebo jednotlivcům, kteří si ty peníze bral, ti většinou dělají záslužnou činnost. Je ale dobré vidět, že to neznamená automaticky politickou podporu tomu, kdo peníze dává.

Určitě měly na jeho porážku vliv i věci, o kterých informace možná přes hranice Zlínského kraje nedoputovaly, ale tady se o nich moc dobře ví. Ostatně, Valenta nepropadl jen v senátních volbách, ale také jako součást kandidátky Trikolory ve volbách krajských. V nich získal před 4 lety v kraji přes 4 tisíce preferenčních hlasů, letos jen cca 800.

Zkrátka, na jeho účtě se nakumulovaly drobné lokální kauzy, které jsou s ním za poslední roky spojeny. Zde je drobná ochutnávka:

Na Karlovicku, kde vlastní několik nemovitostí a hotelů a zaměstnává hodně lidí, měl před čtyřmi lety podporu na úrovni 15%. Ta nyní spadla na 2-3%. Evidentně se na tom podepsalo řekněme ne úplně sousedsky ohleduplné chování, které mají jeho firmy k místním, například ve sporech o používání cesty nebo studny.

Na Vsetínsku se zase angažoval v kauze spotřebního družstva Jednota. To se před třemi lety pokusila vytunelovat nějaké dvojice podvodníků, kteří začali pokoutně skupovat podíly, a Valenta se družstevníkům nabídl, že jim jako pomůže jejich podnik zachránit. Nakonec se ale ukázalo, že to nebylo až tak nezjištné, a družstevníci jej vypoklonkovali (PDF).

Hned v několika městech v kraji pak mají zkušenosti s tím, že se zrovna před komunálními volbami objeví ve schránkách zdarma distribuovaný reklamní a zpravodajský časopis, ve kterém se zrovna shodou náhod píše proti konkrétním politikům. Zažili si to v Rožnově, kde s Valentou vedou spor o společenský dům v centru města, zažil jsem to já na Vsetíně, kde jsme mu v zastupitelstvu sáhli na jeho herny a odměnou mi byl týden před volbami ve všech schránkách časopis, ve kterém jsem na titulní stránce zaplavil Vsetín migranty.

Pan Valenta má také podíl nejen v dobře známých Parlamentních listech, které nejdou pro kýbl exkrementů daleko, ale také v síti regionálních televizí. Ty jsou jednak docela slušným zdrojem příjmům napojených na rozpočty obcí a krajů, které si tam nechávají tvořit obecní zpravodajství, ale také nástrojem ovlivňování veřejnosti v daném městě, protože samozřejmě velmi záleží, koho si tam zvou jako hosty a o čem se tam mluví. Na rovinu, jakkoli veřejnoprávní to opravdu není.

Nechci komentovat jeho senátní angažmá, to si ostatně voliči na Slovácku zhodnotili sami, včetně jeho bagatelizace koronakrize do posledního okamžiku, když už nemocnice v Uherském Hradišti začala kolabovat. Ale pokud bych měl přece jen jednu věc vypíchnout, tak to byl právě Valenta, který inicioval stížnost senátorů proti tomu, že musí obchodní řetězce darovat prošlé zboží potravinovým bankám. Ústavní soud sice tuto stížnost odmítl, ale je z toho zjevné, jaké hodnoty pan Valenta zastává, pokud věnuje tolik energie boji proti pomoci samoživitelkám či azylovým domům.

Ne, takový člověk tam opravdu chybět nebude.

Ukázka poklesu volební podpory kandidátky Ivo Valenty v krajských volbách. Čím červenější, tím větší pokles. Mapa: www.volebniatlas.cz

Reklama