Reklama
 
Blog | Michal Berg

Ivo Lukačovič vydělává na lžích

Na Novinkách se dnes objevil další hoax, tedy naprosto nesymslná zpráva – prezident Macron prý navrhuje, aby byla ve všech zemích EU jednotná minimální mzda. O podstatě tématu netřeba diskutovat, Macron chce něco úplně jiného a nějaký tydýt, který si říká novinář a píše „zprávy“ na Novinkách.cz to vůbec nepochopil.

Je to ale dobrá příležitost upozornit na to, že majitel Seznamu Ivo Lukačovič, který Novinky z jedné třetiny vlastní a jeho Seznam zde prodává reklamu, na těchto hoaxech a vyslovených lžích vydělává nemalé peníze. Novinky jsou jeden z nejnavštěvovanějších zpravodajských webů u nás a jejich mediální manipulace ovlivňují veřejné mínění statisíců lidí u nás.

Kromě naprosto otřesné redakční práce, která umožňuje zveřejňovat hoaxy a nepravdivé zprávy, pak Novinky ve své názorové sekci dávají prominentní prostor kreaturám jako Václav Klaus ml. nebo Alexander Tomský, kteří zde mohou psát naprosto cokoli. Když druhý jmenovaný ve svém nedávném komentáři o evropských volbách uvedl jasně doložitelnou lež, oslovil jsem zástupce šéfredaktora Práva Roberta Denglera, upozornil jej na tuto situaci a požádal o opravu, případně nabídl rozhovor k tématu, ve kterém bych to mohl rozvést. Odpověděl mi jednoslovným mailem „nevyužiji“.

Je dobře, že lidé jako Andrej Babiš se svou Mafrou, Daniel Křetínský se svým CNC nebo Ivo Valenta se svými Parlamentními listy jsou terčem opovržení za mediální manipulace, které jejich média provádí ve svém zájmu.

Jaké jsou zájmy Ivo Lukačoviče nevím, ale je na čase, aby on byl terčem stejného opovržení za to, co jakým odporným způsobem na Novinkách vydělává. Je samozřejmě velmi pravděpodobné, že do obsahu nijak nezasahuje a ten je čistě věcí Borgisu, nicméně jistě jej nikdo s pistolí u hlavy nenutí vlastnit třetinu akcií tohoto vydavatelství.

A polehčující okolnost, že Lukačovič vlastní vedle Novinek ještě „slušné“ Seznam zprávy, je asi tak polehčující, jako že Hitler byl vegetarián. Fajn vědět, ale škody způsobené jinde to nenapraví.

PS: o jiné kauze, ve které se Novinky/Právo projevily jako manipulátoři, si můžete přečíst třeba tady.

Reklama